Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Зубкевич  Петро, користувач 1ua
Петро Зубкевич
Тема: Історія села Липки

ЛИПКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Розташована в північній частині Гощанського району. Окрім с.Липки, яке є центром сільської ради, до її складу входить ще три села – Вовкошів, Андрусіїв, Дружне. Відстань від с.Липки до районного центру 15 км, до обласного центру 55 км. Територія сільської ради складає 4800,2 га. Територія населених пунктів – 489.4 га, з них: Вовкошів – 188,7га, Липки – 145,8га, Андрусіїв – 84,8га, Дружне – 65,1га. Населення сільської ради – 1270 чол., в тому числі Вовкошів – 209 чол., Липки – 405 чол., Андрусіїв – 320 чол., Дружне – 230 чол. Навчанням та вихованням дітей займаються 2 заклади освіти І-ІІ ст. та 2 дошкільних заклади у селах Липки та Андрусіїв, а також філія Липківської ЗОШ у Вовкошеві. Охорону здоров’я мешканців забезпечують 4 ФАПи в усіх селах. Працюють 6 закладів торгівлі, 2 відділення Укрпошти.

  Сільську раду утворено 1940р., до якої згодом приєднались сільські ради навколишніх сіл. Під час Великої Вітчизняної війни селяни, як і мешканці інших сіл, воювали з окупантами в рядах Червоної Армії та УПА. Рух колективного господарювання, розпочатий 1940 р., набув свого найбільшого піднесення у 1980-і роки, завершився на початку ХХІ ст. ліквідацією останнього колгоспу “Нові Липки. Родючі землі, які селяни отримали як паї, віддані в оренду немісцевим агрофірмам. Духовністю громад опікуються Свято-Успенський чоловічий монастир, Свято-Параскевська церква у Липках, Свято-Успенська церква в Андрусієві, Свято-Миколаївська церква у Вовкошеві, громади християн віри євангельської у Дружному та Липках.

Сільський голова - Андріан Лукашович Остапчук. 


19 листопада 2012

Зубкевич  Петро, користувач 1ua
Петро Зубкевич
Тема: Історія села Липки
Липки
Перша писемна згадка датується 1577р. як про село, що належало магнатам Сангушкам. Перші поселенці збудували своє житло у липовому лісі. Від цього і походить назва села. 1841р. збудовано діючу і дотепер церкву Пресвятої Параскеви П’ятниці. 1885р. при церкві започатковано школу. 1921р. на околиці села біля джерела засновано скит Почаївського монастиря, який було зруйновано 1961р. 1992р. на цьому ж місці відроджено Свято-Успенський чоловічий монастир, який є одним із духовних православних центрів області. 1971р. вчитель-краєзнавець І.Шишко заснував при школі краєзнавчо-етнографічний музей, який нині носить звання ”народний” і є чи не найкращим сільським музеєм області.  Окрема експозиція музею розміщена у старій селянській хатині. На різних святах у Липках виступає відомий в Україні народний аматорський хор “Верес”, яким керує заслужений працівник культури України Петро Невірковець, уродженець Липок. 2012р. до села пролягла асфальтова дорога.  Помешкання селян захищає від вогню сільська пожежна команда.

19 листопада 2012


1


  Закрити  
  Закрити